Laminaatparket
Uniclic + -tegels

Algemeen:
Parket  Tegels
Leginstructie
Tips

Algemene opmerkingen over de voor - en nadelen van:
laminaat parket en laminaat tegels.

Het aantal merken, soorten en kwaliteiten laminaat op de Nederlandsemarkt is zo groot dat hier alleen een algemene beschrijving mogelijk is.

Het is een zeer harde vloer, geeft weinig onderhoud en is krasvast. Laminaat heeft een tussenlaag van HDF, MDF of spaanplaat. De toplaag is vaak een hout design, heeft ook de natuurlijke uitstraling van echt hout en is voorzien van een harde coating.* Het heeft ongeveer dezelfde toepassingsmogelijkheden als parket, is daarentegen goedkoper en doorgaans makkelijker zelf te leggen.

*Pas op, zo gauw deze laag versleten is, wat alles met de kwaliteit te maken heeft, is de vloer eenvoudig op. ..Bij normaal gebruik zal dat echter niet snel gebeuren.

Het prijsverschil tussen de vele soorten en fabrikanten heeft voornamelijk met de kwaliteit (productiemethoden) van de tussen- en de bovenlaag te maken en of het lijm- of een kliksysteem is.
Deze laatste is duurder, maar eenvoudiger te leggen en....is verhuisbaar!

Twee productiemethoden van laminaat. DPL en HPL.

 • Direct Presure Laminaat bestaat uit vier lagen:
  · Overlay:
  een transparante krasvaste toplaag van melamine.
  · Dessinlaag:
  de laag met het dessin, bepaalt de uitstraling van de vloer.
  · HDF-drager:
  watervaste verlijmde kern, voorzien van messing en groef.
  · Contralaag:
  stabiliteitslaag, zorgt dat de vloerdelen niet kromtrekken.

 • High Presure Laminaat
  bestaat uit drie lagen:
  · HPL-toplaag:
  bestaat uit enkele tot één laag geperste overlay met een ..dessinlaag, ..heeft een extra hoge druk- en slijtvastheid.
  · HDF-drager:
  watervaste, verlijmde kern, voorzien van messing en groef.
  · Contra HPL:
  speciaal 'tegenlaminaat', zorgt voor stabiliteit

Een HPL-toplaag is zeer krasvast. Zo'n vloer zal niet snel beschadigen.

Bij traditionele laminaat worden de delen onderling verlijmd. Een produkt dat voor
doe-het-zelvers is ontwikkeld is het 'kliksysteem'. Dit systeem kent een aantal voordelen boven het z.g. lijm-systeem:
· plaatsen gaat sneller
· geen geknoei met lijm
· de vloer is verhuisbaar
· de vloer kun je direct na het leggen belopen
· er zijn geen naden zichtbaarWoonwinkel - "Tapijt en Laminaat Direct" heeft al 10 jaar lang ervaring met woninginrichting en veel van onze laminaat acties zijn inclusief gratis leggen.

Naast de grote hoeveelheid fabrikaten en de-, gepatendeerde- en nagemaakte kliksystem is Uniclic® van Unilin Decor. In ons land o.a. bekend onder de naam HERCULES® van JéWé en de Uniclic van Quick-Step®

Wat is het Uniclic-systeem ?

Het ingenieuze systeem bestaat uit een speciale vorm van tand en groef. Door hun uitgekiende en uiterst nauwkeurig uitgefreesde vorm maken zij het mogelijk om op een eenvoudige manier een zeer stevige verbinding te maken.

     


Laminaat - parket

Hercules brengt verschillende soorten laminaat op de markt zoals:

Het Hercules Uniclic laminaatparket
Hercules Uniclic laminaatparket Living Surface
Hercules Perspective laminaatplanken

Door de unieke eigenschappen van Hercules- of Quick-Step Uniclic haalt u een hoogstaand kwaliteitsproduct in huis wat geschikt is voor intensief gebruik.

Voor alle Uniclic laminaatparket geldt dat u door het perfect sluitende tand & groef systeem geen lijm meer nodig heeft, er geen naden meer ontstaan, er een uiterst eenvoudige en snelle plaatsing mogelijk is en dat de vloer zelfs tot 3 x toe opnieuw te leggen is. Betere vochtbestendigheid door speciale voorbehandeling van de tand & groef. De vloer is direct te betreden.
Garantie is 10 of 15 jaar geldig indien gebruik wordt gemaakt van de Uniclic accessoires.

Om wat speelse effecten in uw vloer te creëren zijn er de Uniclic decoratieve inlegtegels. Deze tegels zijn, door hun maatvoering bij alle type Uniclic vloeren toe te passen.

Afmeting per stuks: 190x180x8mm. Verpakt per 4 stuks

Het Hercules Uniclic laminaatparket is verkrijgbaar in de volgende decoren:

Beuken naturel, eiken lamel, beuken lamel, kersen, berken lamel, peren, beuken landhuis, esdoorn, merbau, verano wit en licht grijs.

Hercules Uniclic laminaatparket
Geschikt voor intensief huishoudelijk -
en licht commercieel gebruik.
15 jaar garantie.

Afmeting per plank: 1200x190x8mm.
Verpakt per 7 stuks= ± 1,6m2
Totaal over de 30 decoren

   
Hercules Uniclic laminaatparket Living Surface is het eerste laminaatparket waarvan de oppervlakte-structuur niet alleen met het blote oog te herkennen is, maar ook duidelijk voelbaar is.

Hercules Uniclic laminaatparket
"Living Surface
"
Geschikt voor intensief huishoudelijk -
en licht commercieel gebruik.
15 jaar garantie.

Afmeting per plank: 1200x190x8mm.
Verpakt per 7 stuks= ± 1,6m2
11 verschillende decoren

   
Hercules Perspective laminaatplanken combineren alle voordelen van laminaat met een massieve, uitgestrekte plankenvloer.
De lange zijden zijn lichtjes afgeschuind, waardoor je bij het in elkaar klikken van de panelen een subtiele V-groef creëert.

Hercules Perspective laminaatplanken

Geschikt voor intensief huishoudelijk -
en licht commercieel gebruik.
15 jaar garantie.

Afmeting per plank: 1196x190x9,5mm .
Verpakt per 6 planken =± 1,36m2

13 verschillende decoren

 

Laminaat - tegels

   

Naar Hercules/Uniclic

De opbouw van uniclic-laminaattegels is bijna hetzelfde als van Uniclic-laminaatparket. Met dit verschil, dat de decoorlaag een steenmotief heeft en de afmetingen 39,4 x 39,4 cm zijn.

Unilin Decor, een toonaangevende producent van laminaat, heeft in zijn vloerenprogramma 6 gevarieerde en oogstrelende laminaattegels, die weliswaar onder verschillende namen, zowel bij JéWé als bij Quick-Step zijn te verkrijgen.

Deze tegels zijn uniek in hun soort en uiterst gemakkelijk te plaatsen dankzij het gepatenteerde Uniclic-systeem. In een minimum van tijd en zonder lijm legt men een natuurgetrouwe, gevoegde tegelvloer met een originele en verrassende oppervlaktestructuur die niet alleen zichtbaar is met het blote oog maar ook duidelijk voelbare oneffenheden vertoont.

Uniclic-tegels zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Zware meubels of een bureaustoel op wieltjes laten geen blijvende indruk na. Sporen van vuile schoenen, schoensmeer of alcoholstiften worden gemakkelijk verwijderd. Het laminaat blijft er ook na jaren intensief gebruik als nieuw uitzien.
Quick-Step-laminaattegels worden geleverd in pakketten van tien tegels, goed voor een
oppervlakte van 1,55 m²

     


Afmetingen: 394 x 394 x 8 mm
Verpakt per10 tegels = 1.55 m²
6 decoren

Getoonde tegels zijn van Quick-step.

Zelf leggen
van een laminaatvloer is in de loop van de jaren steeds eenvoudiger geworden. Het uniclic systeem is speciaal ontwikkeld dat de mensen het zelf kunnen doen.
Toch is een waarschuwing vooraf hier op zijn plaats; verkijk u niet op zo'n klus. Sommige vloeren kan men beter aan een vakman overlaten. Vooral een vloer met een motief. Met andere woorden:
Als je het zelf doet.......Doe Het Dan Goed! en kijk vooral ook onder Leginstructie!

Toepassingen
Laminaatvloeren kunnen behalve in een badkamer vrijwel in alle andere ruimtes
toegepast worden. Zelfs in de keuken.

Positief
Laminaatpanelen hebben buiten de gelijke dikte- en breedtemaat ook een zelfde lengte. Doordat de panelen reeds zijn afgewerkte wordt veel tijs bespaard bij het leggen. Er hoeft niet gewacht te worden op het schuren, drogen van de lak, was of olie lagen. De vloer kan meteen in gebruik genomen worden.

Negatief
Toch kan ook een laminaatvloer krimpen en/of uitzetten door vocht invloeden van onder - en/of bovenaf. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen naden ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan, als de vloer niet gelegd is volgens de voorschriften, zelfs bol gaan staan. Bij het onderhouden van zo'n vloer dient er op gelet te worden, dat vocht direct droog gedweild moet worden, daar anders na verloop van tijd de randen van de panelen kunnen wellen.
De toplaag is voorzien van een harde coating, maar pas op, zo gauw deze laag versleten is, wat alles met de kwaliteit te maken heeft, is de vloer eenvoudig weg op. ..Bij normaal gebruik zal dat echter niet snel gebeuren.
Laminaat klinkt hard als er met schoenen aan over gelopen wordt.

Opmerkingen 1
Lichtinval en optisch effect.
De vorm van en naden tussen de panelen vormen een lijnenspel dat een ruimte visueel kan beïnvloeden. In de breedte gelegde panelen lijken een kamer breder en ondieper te maken.
In de lengte gelegde delen maken een vertrek voor het oog smaller en langer. Leg de panelen bij voorkeur in de richting van de langste muur en parallel met de lichtinval. Alleen bij een een lange gang is het aan te raden de delen hier dwars te leggen. Dat vergroot het breedte effect en lijkt de gang korter.

Opmerkingen 2
Onder een laminaatvloer is vloerverwarming mogelijk,maar over het algemeen niet aan te raden. De panelen isoleren zo goed dat er hard gestookt moet worden. Slecht voor de portemonnee en milieu.

Opmerkingen 3
De nieuwe vloer kan boven de drempel uitkomen. Verwijder in dat geval de drempel en leg de vloer tot onder de deur. Loopt die dan nog aan! Twee mogelijkheden:
1 schaaf of zaag iets van de deur af of
2 (dat gaat alleen bij opdekdeuren) plaats een opvulring in de paumelle scharnieren
.

Opmerkingen 4
Voor afwerken van overgangen naar andere vloerbedekking of tegels zijn aluminium strips te verkrijgen. "strippagina"

Opmerkingen 5
Vermijd zoveel mogelijk stof, vuil en vocht op uw vloer. Stof en vuil zoals zand en steentjes maken niet alleen uw vloer vuil, maar kunnen ook uw vloer beschadigen. Zij werken als 'schuurpapier' zodanig, dat zelfs de harde afwerklaag van laminaat daardoor beschadigd kan worden. Leg voor de inkomdeur(en) een geschikte mat, van voldoende grootte om stof en/of vocht op te vangen.

Tips vóór het zelf leggen van laminaat

Tip 1
Lees goed de bijverpakte leginstructie van de leverancier/fabrikant.Of kijk via internet bij JéWé
op leg instructie.

Tip 2
Maak de gehele ruimte vrij, zorg voor een schone werkplek en voldoende licht.
Houd huisdieren en kinderen op afstand.

Tip 3
Gebruik goed, scherp en betrouwbaar gereedschap.
U kent het gezegde:

"Goed gereedschap is het halve werk"

Duimstok
Potlood
Haak
Zaag
Hamer
Koevoet

Tip 4

Zorg voor een vlakke -, geluid - en vocht isolerende ondergrond/vloer. Doe hier niet te zuinig mee.
Link naar: Leginstruktie en egaliseren

Tip 5
Besteedt extra aandacht aan de eerste drie hele banen. Liggen die recht en sluiten ze goed aan, dan is een goed eind resultaat vrijwel verzekerd. Nogmaals, lees vooraf goed de leginstructie van de leverancier door.

Tip 6
Schoenen uit tijdens het leggen van parket. U voorkomt daarmee dat het nieuwe parket wordt beschadigd. Draag sokken of gymschoenen, die geven geen strepen.

Tip 7
Ook een laminaatvloer krimpt of zet uit door invloeden vanonder - of buitenaf. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen naden ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan, als de vloer niet gelegd is volgens de voorschriften, zelfs bol gaan staan. Houdt dus altijd ruimte van minimaal 8 tot 15 millimeter ruimte langs alle vaste kanten. Dit voor het uitzetten/krimpen, maar ook om geluidscontact tegen te gaan.

  Afdrukken ...